«

»

Jan 22

Tågsvensken

Det är roligt att åka tåg i den bemärkelsen att man får se och höra väldigt mycket. Något som är extra kul är att studera det typiska svenska beteendet.

Låt oss ta tåget som avgår 06:59 ifrån Alingsås, alltså det tåg jag brukar åka med, som kommer ifrån Skövde. Nog är detta tåget ofta rätt fullt men sällan så att någon behöver stå upp, ibland kan någon bli tvungen att sätta sig i trappan men farligare än så är det inte. De människor som står och väntar på tåget ställer sig givetvis så utspritt de bara kan, för att stå för nära någon går ju inte för sig, tänk om man får ögonkontakt eller om någon säger Godmorgon (det är ju princip samma skara människor varje morgon…). När rösten ur högtalarna på perrongen säger att tåget ankommer om ett par minuter så tar alla ett steg framåt och samtidigt gör de sig beredda på vad som komma skall:

Trängas.

När tåget närmar sig och kör in på perrongen klumpar sig de tidigare så kontakträdda människorna ihop sig framför de stackars dörrarna så att de avstigande passagerarna måste i sin tur slå sig fram. Knappt innan de har hunnit är förste man inne och trycket blir stort i den hop som man hamnat i. Alla ska in samtidigt, precis som att de är rädda för att tåget åker ifrån dem.

Väl inne i tåget irrar folk febrilt omkring och letar efter ett ledigt säte (som ofta är intill väggen där ett par väskor ligger eftersom de redan påstigna tycker att de bör ha två platser; en för sig själva och en för väskorna) så uppstår ofta en rolig incident; De ser ett säte i mitten av tåget, men ifrån andra änden av tåget kommer det folk som också sett den lediga platsen, och det är lite här helvetet bryter loss. Folk blir som vilda och är inte längre rädda för vare sig kontakt eller konflikter.

De fullkomligt ångar ur öronen, paniken lyser i ögonen och de sprutar eld om deras öppna käftar i hopp om att skrämma iväg den som vill ha samma lediga plats.

Folk är fan inte kloka. Men det är kul att studera dessa illvilliga passagerare, som går från kontakträdda asociala fall till stridslystna eldsprutande drakar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>