«

»

Maj 04

Resultaten var väl inte riktigt korrekta. Eller?

Den fjärde april tog jag mina kroppsvärden på min Tanita scanner. Och idag, en månad senare, tog jag dem igen. Kan väl med gråten i halsen meddela att de inte riktigt var som väntat. Eller, jag vet inte om jag ska vara ledsen över det för egentligen är det positivt.

Om man ska tro scannern har jag sänkt min fettprocent med 7%, ökat 5,6 kg i muskler, sänkt min metaboliska ålder med 16 år samt ökat min viloförbränning från 1617 kcal till 1760 kcal. Dessutom har jag i totaltvikt ökat 0,3 kg. 

Hur. Är. Det. Möjligt?

Jag tränar som ett as, var visserligen sjuk en vecka men de två senaste veckorna har jag kört riktigt mycket cardio och tränat mycket styrka. Är det ens fysiskt möjligt att få såna resultat? Nog för att man kan sänka fettprocenten, men ökningen av muskelmassan?

Grejen är ju också att jag ser i spegeln att jag har minskat och att musklerna är mer synliga så något har ju uppenbarligen förändrats. Förmodligen gjordes mätningen för tätt inpå ett träningspass, detta var ju bara 8-9 h efter ett intensivt träningspass varav 6,5-7h var sömn.

Eftersom jag har en vilodag från gymmet idag blir det ny mätning imorgon för att se vad den visar. Riktigt skumt är det i varje fall.

5 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Björn Dahlberg

  Jag tycker inte du ska stirra dig blind på siffrorna..precis som du även skriver att du ser skildnaden i spegeln visar ju att du helt klart gör rätt å är på god väg =)

 2. Ali

  Om jag inte minns fel så är tanita scannern en digital ”mätare”, och i så fall så skall du inte lita på den så mycket. Om jag har förstått rätt så kan skillnaden i vätskesamlingen i din kropp (ökning eller minskning) bidra till helt olika värden, och därför kan de vara opålitliga! Det finns troligen mer faktorer som kan påverka mätningsresultaten hos sådana scanners. Kalipermätning är förmodligen det mest pålitliga alternativet skulle jag vilja säga.

  Att öka 5,6 kg och minska 7% i total kroppsfett på en månad låter inte sannolikt överhuvudtaget… om inte du nyligen fick en genetisk mutation som bidrar till att du inte längre kan bryta ner din muskelmassa (myostatin-inaktivering)! :-P Nää… men som herren redan sa, så länge du är nöjd över hur du ser ut så spelar det ingen roll vad vågen visar egentligen! :-)

  Kör hårt nu!! ;-)

 3. Jennifer Tiderman

  Vågen måste ha varit missvisande pga träning för tätt inpå. Ska gå en PW nu på morgonen och sen ta nya mått tänkte jag, ska bli intressant och se vad den visar.
  Så vitt jag vet har jag inte någon genetisk mutation men med tanke på hur min kropp betett sig tidigare så vet man aldrig, haha!!

  Men säg att vågen mätte fel, hur kan jag då ha gått UPP i vikt, så som jag tränat och ändå ätit bra? Haha!

 4. Ali

  Hehe, jag tror inte heller att du har en genetisk mutation.. annars hade du (och alla andra) märkt det ganska väl! :-P

  Men om du nu har gått upp i vikt, och du ser tydligt att din kroppsfett har minskat (synligare muskler och konturer), så har du förmodligen ökat till en viss del i muskelmassa eller lyckats behålla det mest… och det i sig är inte ifrån omöjligt, speciellt om du nyligen började träna hårt och intensivt, och dessutom tränar korrekt samt lyckas återhämta dig väldigt snabbt (och givetvis förutsatt att du inte redan har nått ditt genetiska max)! :-)

  Men att överhuvudtaget bygga muskler på diet är ju ingen lätt sak (och mycket, mycket sällsynt), med tanke på att du inte får i dig tillräckligt med kalorier och kolhydrater för maximal återhämtning av de nedbrytna muskelfibrerna. Kom ihåg, genetiken här spelar ALL ROLL, eftersom det är ju den som bestämmer dina begränsningar och möjligheter… men du kanske har en överlägsen genetisk sammansättning. ;-)

  Men som sagt, 5,6 kg muskelökning och 7% kroppsfettsminskning på en månad (oavsett om man tränar regelbundet eller är en nybörjare, eller till och med har ”grymma gener”) så är det inga resultat som låter rimliga. Visst ,man skall aldrig säga aldrig… men jag är otroligt skeptisk till de mätvärden som scannern visade. Kom också ihåg att en kropp kan hålla in extra mycket vätska (som i sig förstås väger) under vissa perioder… och därför kan resultaten från digitala mätare vara missvisande!

 5. Jennifer Tiderman

  Tack för din svar Ali :D

  Jo, något har ju hänt med min kropp!! Troligen fick jag ganska missvisande resultat på scannern eftersom jag tränat 8-9 h tidigare, egentligen ska man mäta efter två vilodagar, har jag för mig.

  Vet inte om jag kan kalla det att jag går på diet, jag äter nyttigt, mycket protein och har börjat med aminosyror. Äter även kolhydrater och är grymt noga med att kroppen ska få återhämtning både via kosten och via sömn.

  Idag tog jag nya värden eftersom jag hade vilodag igår. Totalvikten var 0,1 kg mindre än för en månadsedan, 2 kg ökning i muskler, 3 % mindre i fett och 3 % mer i vatten, DET känns mer rimligt än gårdagen resultat. MEN; det är fortfarande väldigt konstigt att min totalvikt inte minskat mer tycker jag. I fjol gick jag ned 17 kg på 5 månader, men då körde jag iofs bara cardio och ett ganska stort kaloriunderskott….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>